top of page

Арт-е-факт #1 - вкусното в "Психо" (1960)

Първият ни Арт-е-факт за 2020 е сладък и настръхващ с марка Хичкок! Какво е вкусното зад култовото "убийство във ваната" от филма "Психо" (1960), прочетете в следващите редове.

by: google photos

Красавицата се крие заедно с един сак откраднати пари в мотел (леко встрани от

главния път), заговаря се с младия собственик и неговите...особени наклонности, а после намира края си във ваната.

Дори и да не сте най-изявените киномани, все сте чували за един стабилно нестабилен англичанин, обичащ да побърква публиката с градиращо напрежение и блондинки в главни роли - за Алфред Хичкок говорим. А покрай този тъй мащабен "Крал на съспенса" няма как да убегне някому и известната сцена с убийството под душа от "Psycho".

by: gettyimages

Толкова позната, че изглежда кулминация на цялата лента, сцената реално е поводът за изграждането на целия филм.

Както разкрил на Франсоа Трюфо, Хичкок развил цялостния сюжет покрай идеята за неочаквана смърт, като гръм от ясно небе и то в уединението, което само банята предлага.

Но най-интересното се крие в изобразяването на гротеската им. Насред направените с reverse пробождания се размива сред водата кръв...от шоколадов сироп! Небезизвестните Hershey's заливат Холивуд с тогавашната имитация на кръв, придавайки зад кадър сладост на тези иначе така ужасяващи сцени. Как да не се изкуши Норман Бейтс... Изкушете си и вие със самата сцена, а защо не и с целия филм.

bottom of page