top of page

"FORD v FERRARI" - качество съизмеримо със скоростта!

Едно ревю на Мария Проданова, задминаващо предубежденията!

фото: screenshot

Мирис на изгоряла гума, гориво, някакви си кръгчета на полигона...

Предубежденията дават мръсна газ още като видиш заглавието. Почваш да се чудиш на входа дали пък да не се заровиш пак пред Замунда, късайки си билета за това банално нещо. Но привидно. Ама пък се замислиш за Мат Деймън (все пак роди Good Will Hunting), вземе да случи на роля. Щом видиш и един красиви, бягащи в далечината кадри от Le Man в най-топлата кино гама... казваш си, че не е лошо да се пробват нови неща.

И се започва една скорост, една амбиция, състезателен дух, не можеш да се откажеш, да приемеш финала. Както Форд не можаха да оставят славата да е в ръцете на Ферари и този път. Както Кен Майлс (непроницаемо подвизаващият се Крисчън Бейл) не успя да изгори безнина в кръвта си до последно.

Чрез невероятната драматургична адаптация на реалните събития затаяваш дух на завоите. И тъкмо да се отпуснеш малко по (вече) шесткилометровата права отсечка - нов сблъсък. Състезание между непобедимата страст, манията по нещо, и реалността, която се опитва всячески да ти удари спирачките плюс автомобилен (и не само) хумор. След прожекцията помислете отново, дали е само за фенове на F1…

bottom of page