top of page

"Заведи на театър - спаси мегдан!"

Хорàта пред Народния театър се завъртяха за кратко из родните медии. Покрай темата изникна стар клип, кръстен „На мегдана пред Народния театър“. Името си казва всичко. Излишно е да съдим. Тук си трябва DMS кампания. Нещо с текст „Заведи на театър – спаси мегдан“. Една "непатриотична" статия с родолюбиво предложение. От мегдана към площада

От 2013г. насам, ентусиасти танцуват хорà по градските площади в цяла България. Организират се всяка неделя от ФБ групата „Хора за хората“. Патриотизмът на тонколоните повежда мегдана към площада. 6 години по-късно площадът отговаря. В края на 2019г., журналистът Мария Касимова – Моасе посещава постановка в Народния театър. Шумни хорà в парка пред Театъра пречат на представлението. Моасе надига глас от Facebook и сайта „Площад Славейков“. Хорото на спора се завива. Танцуващите са в недоумение, НТ очаква съдействие, властите се задействат, хорàта замълчават.

На мегдан пред Театъра

Ето, че и без музика може, паркът пред Народния си хоротропва. Излишно е да питаме организатори и танцуващи „Там ли му е мястото на хорото?“.

„При общонародно събитие, каквото е хорото, няма две гледни точки. Има българи, хванати ръка за ръка в името на традицията и доказано най-богатия световен фолклор.", заявяват от „Хора за хората“ за предаването "Хоризонт до обед" по БНР. „Искат да ни вземат хорото! Ако дадем хорото, даваме знамето, даваме историята, даваме културата. Дотам сме.“, зоват хòрата от пловдивските хорà пред сайта "Опознай България.com".

Дали не пречим някому? Дали не ни спират заради шум? Паркът пред Театъра мегдан ли е всъщност? От „Хора за хората“ не се питат подобни неща. Патриотизмът на тонколоните заглушава такива въпроси. Той надига глас и дивно брани българското... Ала от кого? Кои са тези, които „Искат да вземат хорото!“ ? Дали са артистите, които си вършат работата? Дали зрителите, които искат спокойствие? Незнайни „родоотстъпници“ ли? Може би 21-ви век иска „да им вземе хорото“. Векът, който "разклати корените", който подплаши традиционния човек към залите за танци.

Много крадци на хорà станаха. Мегданът обаче си върви. Патриотизмът на тонколоните стои пред Народния театър. Общинските забрани не важат. Дядо Вазов достолепно мълчи.

screenshot: nationaltheatre.bg

Дядо Вазов на мегдана, 170 години по-късно

Народът брани българското, пречейки на „Иван Вазов“. Звучи като слаб исторически виц. Та нали Вазов написва „българин да се наричам - първа радост е за мене“. Нищо чудно децата на хоротропците да го рецитират до стената вкъщи.

Не кого да е, а Дядо Вазов. Онзи Дядо, който оставя на мегдана стихове, разкази, пътеписи, романи. И пиеси за театър им написва. Така ги написва, че когато влиза в сила Ньойският договор (1919г.), група хора се струпва под балкона му, за да ги окуражи. Досущ като подплашени внуци при дядо си.

Някак хоротропците пред Народния театър днес напомнят същата гледка. Деца, които се струпват пред вратите на дядо си, за да успокоят разклатената си сигурност. Колкото по-уплашени са те, толкова повече шум вдигат. Разликата е, че Дядото го няма, а словото му глъхне под патриотизма на тонколоните. Думите нямат упората на тъпана... Въпреки това, 170-годишният Вазов отново може да успокои тревожните си внуци, както някога. Да ги заведе на театър!

"Заведи на театър – спаси мегдан!"

Сещате се за „Българската коледа“. Социална кампания на Президента на Републиката, която помага на хора в нужда. Представете си подобна DMS кампания за посещения в Народния театър - „Заведи на театър – спаси мегдан“. Президентството ще внася средствата във фонд „Шумящи“. Ще е насочен към всички публични прояви, отговарящи на името. Така ще се даде шанс на хора, които не са стъпвали в театър, да видят какво е. Да разберат какво значи тишината за залата.

На какво да заведем „шумящите“ обаче? За да се занули конфликтът на интереси, нека постановката е едно заглавие от активния репертоар. Следва въпросът, кое да бъде това заглавие? Доскоро са слушали тъпани, как очакваме да се вслушат в сценична реч? Ето тук ще дойде и Дядо Вазов с народния език.

Да заведем хоротропците на „Хъшове“! За да видят, че и в театъра се вее знаме, за да чуят, че и там призовават „Да живее България!“. Видят ли нужната им патриотична упора на сцената, ще поискат и да я чуят. Тогава и шуменето ще престане. След време може и нещо повече да им се догледа. Нека обаче първо се научат да слушат. И сами да видят, че театърът не е мегдан. И, че словото е опора, дори по-силна от тъпана. Всичко това от DMS за „Хъшове“. Колко просто, а?

заглавен колаж: Мария Проданова

bottom of page